Fitness mls
Tvarohový mazanec
200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo vanilkové ovesné, pokud použiješ prášek do pečiva)200 g hladké bílé pšeničné mouky
15 g sušeného droždí (nebo 2 prášky do pečiva – 25 g)300 g nízkotučného tvarohu (nebo 200 g tvarohu a 100 ml řepkového oleje)
2 lžičky rumu nebo rumového aroma (10 ml)
2 vejce (100 g)
1 lžička citrónové kůry (5 g)
sladidlo bez kalorií (1 odměrečka)
špetka soli
60 g rozinek, brusinek nebo goji (ideálně bez cukru)
1 žloutek na potření (17 g)
20 g mandlových plátků
Postup:
Všechny ingredience vytáhni hodinu předem a nechej je zahřát na pokojovou teplotu.
Smíchej oba druhy mouky a droždí.
Zvlášť smíchej tvaroh, vejce, rum, sladidlo a citrónovou kůru.
Pak smíchej sypké a mokré ingredience dohromady a vyhnětej těsto tak, aby bylo dobře spojené. Práci si usnadníš kuchyňským robotem.
Nakonec přidej špetku soli a rozinky a ještě pořádně zapracuj do těsta.
Popraš trochou mouky, přikryj potravinářskou fólií a utěrkou, aby těsto neokoralo, a nechej na teplém místě kynout 1 – 3 hodiny. Celozrnné těsto kyne totiž o dost hůře. Je potřeba, aby se zvětšilo alespoň dvakrát. V průběhu kynutí doporučuji jednou za hodinu těsto prohňést.
Až těsto vykyne, rozděl ho na poloviny a vytvaruj 2 pěkné bochánky, které dej na pečícím papírem vystlaný plech dostatečně od sebe. Opět dobře zakryj fólií a utěrkou a nechej kynout dalších 20 – 30 minut na teplém místě.
Mezitím rozehřej troubu na 180 °C.
Před pečením udělej na každém mazanci nožem zářezy ve tvaru křížku, potři mazance rozkvedlaným žloutkem a posypej mandlemi.
Sniž teplotu trouby na 160 °C a peč 35 – 45 minut. V průběhu pečení mazance hlídej, pokud by se začaly připalovat, přikryj je alobalem. Po upečení otestuj zapíchnutím špejle doprostřed mazance, pokud se těsto nelepí, máte hotovo.
Jogurtový cheesecak
Suroviny
1,5 hrnku pomletých mandlí
hrst celozrnných sušenek
5 polévkových lžic mléka
700 g řeckého jogurtu Milko
3 vejce
půl hrnku vanilkového proteinu, 1 plnou lžíci vanilkového extraktu, 1 plnou lžíci medu
hrnek směsi lesního ovoce
želatinu v prášku
Postup:
Rozemleté mandle smícháme s nadrobenými sušenkami a mlékem. Těstíčko vtlačíme na dno dortové formy vymazané máslem a uhladíme. Jogurt, vejce, protein, vanilkový extrakt a med smícháme a vyšleháme na krém. Směs vylijeme na těsto. Poté dáme do trouby péct na 45 minut při 170 °C. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a do ní pak přimícháme lesní ovoce, chvíli povaříme a vlažnou ji nalijeme na vychladnutý cheesecake. Pak celý dort dáme ztuhnout do ledničky asi na 8 hodin.
Vanilkové rohlíčky bez cukru a s proteinem
Co se nám zpravidla nedostává, jsou bílkoviny (stavební kameny našich tkání včetně svalů). Zkuste na sebe tedy vymyslet zdravou kličku.:-)
Suroviny:
30 g vanilkového proteinu (+ nějaký na obalení)
60 g najemno nasekaných vlašských ořechů (z lískových ořechů se těsto může drolit)
1 větší jablko (nastrouhat, povařit a poté mixérem vytvořit pyré)
1 střední vejce
pár kapek vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve smíchejte suché ingredience a poté přidejte pyré, vejce a vanilkový extrakt. Rukama vypracujte hladké těsto. Nechte v potravinové fólii odpočinout do druhého dne. Poté z těsta tvarujte rohlíčky, které vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pečte cca 10 minut při 160 ˚C, ještě teplé je obalte v troše proteinového prášku.
Tip: Těsto si rozdělte na více dílů a vytahujte z lednice postupně, s chladným se lépe pracuje.
Fitness proteinová buchta
Suroviny
500 g ovesných vloček s klíčky, jemné ne mleté
1 sáček brusinek
1 sáček vlašských ořechů
6 jablek
4 vejce
3 velké odměrky proteinu ( jahoda - bílá čokoláda, lesní směs.....)
1-2 lžíce odtučněného tvarohu pro zjemnění ( nemusí být)
Postup
Do mísy nastrouháme oloupaná jablka, přidáme ostatní suroviny, promícháme, necháme chvíli odpočinout, Těsto vlijeme do lehce vymazaného plechu (olivovým olejem), Pečeme na 180 - 200 °C do zlatova.
Pozn: Tento recept je na prvním místě nejoblíbenějších fitness receptů za rok 2018.
Celá buchta obsahuje: 175g bílkovin, 495g sacharidů, 137g tuků.
Fitness tvarohový koláč s ovocem
Suroviny
500 g nízkotučného tvarohu
4 vejce
2 odměrky proteinu
ovoce dle chuti
Postup
Vše smíchat, naplnit do formy na koláč, posypat ovocem a péct 35-40 min na 175°C. Protein dle chuti (vanilka, čokoláda atd), pak je pokaždé koláč jiný...